News


Internetul va avea 2 miliarde de utilizatori pana la finalul acestui an


Daca internetul ar fi fost o tara, ar fi inregistrat o crestere exploziva a populatiei. Numarul oamenilor care au acces la internet s-a dublat in ultimii cinci ani si se asteapta ca acesta sa creasca la pana doua miliarde de utilizatori pana la finalul lui 2010, potrivit unui raport lansat de catre Natiunile Unite.
Raportul este intocmit de catre Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (ITU) din Geneva si estimeaza ca 71% din populatia care se afla in tarile industrializate va avea acces la internet pana la sfarsitul anului, iar 65% din aceasta se va putea conecta de acasa.
In tarile dezvoltate, unde internetul poate fi accesat in librarii, scoli, cafenele, parcuri sau alte locuri publice, doar 21% din populatie are acces la internet, 13,5% din aceasta accesand internetul de acasa. In tarile dezvoltate, utilizarea internetului se extinde cel mai repede, potrivit studiului. Din cei 226 de milioane de noi utilizatori de internet din 2010, ITU estimeaza ca 162 de milioane provin din natiunile dezvoltate.
Potrivit studiului 65% din europeni acceseaza internetul, comparativ cu 9,6% dintre africani. In plus, 22% din populatia din Asia si 25% din cea din Orientul Mijlociu are acces la internet, potrivit washingtonpost.com.
De asemenea, ITU a descoperit de asemenea ca utilizarea telefoanelor mobile ramane mai predominanta ca accesul la internet. La nivel mondial 90% din populatie are acces la o retea mobila iar 68% din populatia din tarile dezvoltate este acoperita. Intr-adevar din cele 5,3 miliarde de abonamente noi de telefonie mobila create in 2010, 3,8 miliarde provin din tarile dezvoltate. Nu s-a masurat inca ce procent din aceste telefoane pot avea acces la internet. In plus, la nivel mondial sunt 940 de milioane de persoane care utilizeaza 3G, comparat cu 72 de milioane in 2005.


SURSA: http://www.businessmagazin.ro/


Topul amenintarilor On-line pentru trismestrul al 3-lea in Romania 

Trojan.AutorunInf.Gen este prezent in topul trimestrial in Romania cu 8.66% din numarul total de infectii in Romania alaturi de alte doua amenintari care exploateaza functia autorun: Trojan.Autorun.AET si Worm.Autorun.VHG, care ocupa locurile trei, respectiv noua cu procentaje de 4.60%, respectiv 1,78% anunta BitDefender®.

Aceste amenintari sunt mecanisme generice care raspandesc usor malware prin intermediul mediilor de stocare portabile (USB stick-uri, carduri de memorie, hard-disk-uri externe) si fisiere partajate in Windows. Win32.Worm.Downadup si Worm.Zimuse sunt doua dintre cele mai populare familii de malware care folosesc aceasta abordare pentru a se propaga.

Pe locul doi se regaseste Win32.Worm.Downadup.Gen (Kido sau Conficker) cu 7,16% din totalul infectiilor. Acest vierme se foloseste de functia autorun si de aceea apare impreuna cu Trojan.AutorunInf.Gen in topul distributiei de malware in Romania. Acest vierme se raspandeste prin reteaua locala si restrictioneaza accesul utilizatorilor la actualizarile Windows si la paginile web ale producatorilor solutiilor de securitate. Mai mult chiar, unele versiuni instaleaza aplicatii antivirus false impreuna cu alte fisiere malitioase. 

Locul patru este ocupat de Win32.Sality.OG cu un procentaj de 4,29%. Acest virus infecteaza orice fisier executabil pe care il gaseste in sistem, lanseaza un rootkit si dezactiveaza aplicatiile antivirus care ruleaza pe calculatorul infectat pentru a-si ascunde prezenta.

Pe locurile cinci, respectiv sase se claseaza Gen:Variant.Rimecud.1 si Gen:Variant.Palevo.1. Aceste amenintari folosesc pentru distributie dispozitivele de stocare mobile, platformele de mesagerie instanta si partajarea in retea si se injecteaza in explorer.exe pentru a camufla datele pe care le trimite prin retea ca trafic legitim generat de Internet Explorer®. 
Topul trimestrial pentru Romania include si un reprezentant al familiei Exploit - Exploit.PDF-JS.Gen care se regaseste pe locul sapte cu un procentaj de 2,29% din totalul infectiilor. Aceasta amenintare este o prezenta constanta in topul distributiei malware si exploateaza vulnerabilitati in motorul Javascript al Adobe® PDF Reader® cu scopul de a executa cod malitios pe calculatorul utilizatorilor.

Pe locul opt se claseaza Gen:Variant.Bredo.15 cu 1,85%. Acest malware vine deghizat ca document Word® pentru a pacali utilizatorii sa-l descarce pe calculator. Odata descarcat, Bredolab instaleaza un antivirus fals si spioneaza sistemului infectat.
Trojan.Generic.4170878 ocupa locul zece cu 1,60% si este in crestere fata de lunile precedente. Este un backdoor care permite infractorilor cibernetici acces de la distanta in calculatorul infectat al victimei.
Topul lunilor Iulie – Septembrie 2010 in Romania include:

1. Trojan.AutorunINF.Gen 8.66%
2. Win32.Worm.Downadup.Gen 7.16%

3. Trojan.Autorun.AET 4.60%
4. Win32.Sality.OG 4.29%
5. Gen:Variant.Rimecud.1 2.92%
6. Gen:Variant.Palevo.1 2.51%
7. Exploit.PDF-JS.Gen 2.29%
8. Gen:Variant.Bredo.15 1.85%
9. Worm.Autorun.VHG 1.78%
10. Trojan.Generic.4170878 1.60%
Other 62.35%


Despre BitDefender® 
BitDefender este producatorul uneia dintre cele mai performante solutii de securitate a datelor atestate pe plan international de catre institutii independente de specialitate. Motoarele BitDefender care stau la baza produsului sunt unele dintre cele mai puternice din lume si folosesc tehnologie euristica. Gama de produse BitDefender 2011 include o tehnologie inovatoare, Active Virus Control, care monitorizeaza in timp real toate aplicatiile active si le blocheaza pe cele cu comportament suspect. Utilizatorii BitDefender beneficiaza de suport tehnic gratuit in limba romana 24/7. in Romania, solutiile BitDefender sunt disponibile prin partenerii de distributie: Agis Computer, Aline Distribution, Asesoft Distribution, RHS Distribution, SCOP Computers si in urmatoarele lanturi retail cu acoperire nationala: Altex, Auchan, Carrefour, Depozitul de Calculatoare, Domo, Media Galaxy, Metro, Real si Selgros.

Sursa: www.bitdefender.ro